Historie - Henk Baars

Henk Baars uit Diessen is een bekende nederlandse veldrijder die in 1990 in het spaanse getxo wereldkampioen werd bij de profs. Hij behaalde in 1993 de Nederlandse titel veldrijden op de Beekse bergen in Hilvarenbeek. En in 1989 de nederlandse titel mountainbike kampioen in Zeist.

Henk was vaak te vinden in de top 3 van het klassement de superrestige.
Henk betrad vaak het podium tijdens het nederlandskampioenschap en won er 2e en 3e plaatsen.
Henk was proffesional veldrijder van 1985 t/m 1995. Hierna stopte henk en begon met zijn vrouw sjan een fietsenzaak in Diessen en later in Hilvarenbeek. Inmiddels werkt zijn zoon Paul al 10 jaren mee en is de opvolger van het bedrijf.

Hoe het begon...
Op 16 jarige leeftijd heeft de diessenaar Toon Donkers ( oprichter van de dames meerdaagse wedstrijdronde van het molenheike te Diessen) Henk als veldrijder ontdekt. Henk werkte bij Daf in Eindhoven als machinebankwerker. Dagelijks reed hij op zijn fiets hier naar toe. Na het werk volgde nog een aantal uren training in het donker. Henk was niet vies van hard werken en trainen. Hij kon slow starten maar sterk finischen.
Henk reed al snel bij de junioren top 10 plaatsen. Later heeft Nico van Hest uit Alphen de training overgenomen. Er werd veel progressie gemaakt. Dit Trainen door Nico van Hest werd vaak gedaan in het brabantse Alphen bij recreatieplas het zand. Er kwamen steeds meer amateurs, proffesionals  maar ook recreanten trainen in Alphen bij Nico van Hest die dit 30 jaar belangeloos heeft gedaan voor de regionale en landelijke veldrijders.

Supportersclub:
Henk had altijd veel sympantieke supporters bij die de wedstrijden volgden. Hele bussen vol vertrokken naar de Cross.
Toen henk wereldkampoen werd in 1990 werd er een paar dagen gefeest. Het hele dorp liep uit voor de hulding.
Het kampioenschap kwam precies op tijd, want henk had namelijk geen sponsers meer en zijn vrouw was hoog zwanger van hun eerste kind.

Sponsers:
In de eerste jaren als amateur reed Henk bij wielerploeg Jo van Aarle Auto's en Ecco schoenen uit Schijndel.
Peter Post belde op zekere dag op of hij misschien Beroepsrenner wilde worden. Hij verdiende daar geen groot geld, want het was een broek en trui contract. Toen was er de regeling dat Post voor elke buitenlandse renner ook een Nederlandse in zijn ploeg moest hebben. Maar de opstap naar de Profs was gemaakt. Henk werd in 1985 op het WK-veldrijden van München 6e. Heel Diessen liep uit voor een huldiging met de plaatselijke Harmonie waar Henk zelf lid van was. Het was groot feest en ook Carnaval.  
Daarna volgde een echte loonsponser de firma Barabas kachels uit Bladel van september 1986 t/m januari 1989. 
Dankzij de firma Graveka uit Diessen had Henk dit contract aangeboden gekregen. In de zomer werkte hij als kachelbouwer en in de winter fietste hij. Helaas stopte dit contract, zijn Sponser Nol baijens was tevens groot supporter.
En bezocht elke wedstrijd met zijn gezin. Hierna werd Henk een contract aangeboden als ongedierte bestrijder bij Protecta in Breda van maart 1989 t/m januari 1990. Henk werd wereldkampioen en de firma Hek bouwmachies uit Middelbeers en Vermarcsport fietskleding en Diamant fietsen van de firma Simons uit Tessenderloo werden voor 5 jaar t/m 1995 zijn sponsers. Toen zijn vader (67) aan kanker overleed was voor Henk het animo weg om nog als prof
door te gaan. Zijn sponsers stopten er allemaal mee, henk was imiddels 2x vader geworden en de verantwoordelijkheid 
om een salaris te hebben was hoog. Henk en Sjan waren inmiddels in de avonduren een fietsenzaakje gestart, gewoon thuis in de garage. Daar zijn ze in 1995 direct mee verder gegaan. Samen met zoon Paul werken ze nog altijd in hun fietsenzaak in Hilvarenbeek aan de diessenseweg.

 

 

Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook