Historie - Henk Baars

Henk Baars uit Diessen is een bekende nederlandse veldrijder die in 1990 in het spaanse getxo wereldkampioen werd bij de profs. Hij behaalde in 1993 de Nederlandse titel veldrijden op de Beekse bergen in Hilvarenbeek. En in 1989 de nederlandse titel mountainbike kampioen in Zeist.

Henk was vaak te vinden in de top 3 van het klassement de superprestige.
Henk betrad vaak het podium tijdens het nederlandskampioenschap en won er 2e en 3e plaatsen.
Henk was proffesional veldrijder van 1985 t/m 1995. Hierna stopte henk en begon met zijn vrouw sjan een fietsenzaak in Diessen en later in Hilvarenbeek. Inmiddels werkt zijn zoon Paul al 10 jaren mee en is de opvolger van het bedrijf.

Mooie tv beelden..

NK veldrijden Beeksebergen 1993 https://www.youtube.com/watch?v=5COhnMUWOyo

WK veldrijden getxo spanje 1990 https://www.youtube.com/watch?v=Amrql2ynLpg&t=12s

NK Veldrijden Hulsbergen 1988    NK veldrijden Hulsberg 1988 Henk Baars 3e

Superprestige Diegem 1987        https://www.youtube.com/watch?v=GHD-mN_oOUU

Superprestige Overijsse 1987

 


Hoe het begon...

Op 16 jarige leeftijd heeft dorpsgenoot diessenaar Toon Donkers, Henk Baars als veldrijder ontdekt. Toon Donkers was oprichter van de dames meerdaagse wedstrijd "ronde van het molenheike" te Diessen.  Henk werkte bij Daf in Eindhoven als machinebankwerker. Dagelijks reed hij op zijn fiets naar zijn werk. Elke dag van Diessen naar Eindhoven. Na het werk volgde nog een aantal uren training in het donker. Henk was niet vies van hard werken en trainen. Hij kon slow starten maar sterk finishen. Henk reed al snel bij de junioren top 10 plaatsen.

Later heeft Nico van Hest uit Alphen de training overgenomen. Nico was oud beroefsrenner en kende de kneepjes van dit vak. Er werd veel progressie gemaakt. Nico is henk zijn Masseur en trainer maar bovenal zijn  goede vriend.  Dit Trainen door Nico van Hest werd vaak gedaan in het brabantse Alphen bij recreatieplas het zand. Er kwamen steeds meer amateurs, proffesionals  maar ook recreanten trainen in Alphen bij Nico van Hest die dit 30 jaar belangeloos heeft gedaan voor de regionale en landelijke veldrijders. Iedereen was welkom bij Nico, dat sierde hem. Hierdoor wist hij veel mensen enthousiast te maken voor het veldrijden.

Supportersclub:

Henk had altijd veel sympantieke supporters bij die de wedstrijden volgden. Hele bussen vol vertrokken naar de Cross. Henk had destijds de luidruchtigste en de grootste supportersclub.
Organisatoren zagen hem graag aan de start hij bracht een hoop volk mee.
Toen henk wereldkampoen werd in 1990 werd er een paar dagen gefeest. Het hele dorp liep uit voor de hulding. Tv ploegen maakten een mooie reportage samen met de supporters.
Het kampioenschap kwam precies op tijd, want henk had namelijk geen sponsers meer en zijn vrouw was hoog zwanger van hun eerste kind.


 

Sponsers:
Na de wielerclub Pijnenburg uit Tilburg, reed Henk de eerste jaren als amateur bij wielerploeg Jo van Aarle Auto's en Ecco schoenen uit Schijndel. Vooral A wedstijden werden gereden.
Peter Post belde op zekere dag op of hij misschien Beroepsrenner wilde worden. Hij verdiende daar geen groot geld, want het was een broek en trui contract. Toen was er de regeling dat Post voor elke buitenlandse renner ook een Nederlandse in zijn ploeg moest hebben. Maar de opstap naar de Profs was gemaakt. Henk werd in 1985 op het WK-veldrijden van München 6e. Heel Diessen liep uit voor een huldiging met de plaatselijke Harmonie waar Henk zelf lid van was. Het was groot feest en ook Carnaval.   

Daarna volgde een echte loonsponser de firma Barabas kachels uit Bladel van september 1986 t/m januari 1989. Dankzij Wim Vennix eigenaar van de firma Graveka uit Diessen had Henk dit contract aangeboden gekregen. In de zomer werkte hij als kachelbouwer en in de winter fietste hij. Helaas stopte dit contract. Zijn Sponser Nol baijens was tevens groot supporter. En bezocht elke wedstrijd met zijn gezin. Henk vond het wel jammer dat de sponsering stopte. Dat kwam omdat de compagnon van Nol er niet meer in geloofde. Achteraf had Nol wel spijt toen Henk in het volgende jaar wereldkampioen werd. Maar Nol Bayens en zijn familie bleven oprechte fanatieke supporters.

Hierna werd Henk een contract aangeboden als ongedierte bestrijder bij Protecta in Breda van maart 1989 t/m januari 1990. Henk werd wereldkampioen en de firma Hek bouwmachies uit Middelbeers en Vermarcsport fietskleding en Diamant fietsen van de firma Simons uit Tessenderloo werden voor 5 jaar t/m 1995 zijn sponsers.

 

Familie
Zijn vaste fiets verzorgers waren zijn vader en zijn broer Jack. Samen met zwagers van zijn broer Matin van den Braak en helaas overleden Frans van Iersel.
Toen zijn vader Bernard (67) aan kanker overleed was voor Henk het animo weg om nog als prof
door te gaan. Mede omdat zijn contractsponsers er allemaal mee stopten.
Henk was imiddels 2x vader geworden en de verantwoordelijkheid 
om een salaris te hebben was hoog. Sjan haalde haar ondernemers papieren en is samen met Henk  in 1993 in de avonduren een fietsenzaakje gestart, gewoon thuis in de garage. Samen met zoon Paul werken we nog altijd in onze fietsenzaak in Hilvarenbeek aan de diessenseweg.
Dat is elke dag een kadootje, werken met je familie.
 

 

Baars Bikers

in 1994 richte Henk een mountainbikeclub op. Het begon met zaterdagochtend training.
Op zondag werden de mountainbiketoertochten gereden. Later volgde ook een training op donderdagavond op een vaste ronde op de weg, in de winter met lichten aan.
Vele jaren hebben de Baarsbikers grote tochten en marathons in het buitenland gereden.
Nu nog steeds rijd Henk 2x per week met deze club op zondag en donderdag.
Ze noemen hem "De Meester" zijn conditie en visie is nog goed.
Op zaterdagochtend van 9:30-11:30 is er nog steeds een mountainbikeclubje van klanten van de winkel die samen komen trainen. U bent van harte welkom. Helm verplicht.
 club van 2004

Santos fietsen

Santos fietsen custum build for your life. Handgemaakt en speciaal voor u gebouwd voor een lange levensduur. Nederlands product, eigentijds, modern en minimalistisch.


Contactgegevens

Routebeschrijving
Facebook